ROMYNOX NEWS

LEARNING FROM EACH OTHER

ROMYNOX opereert internationaal op gebied van klanten en leveranciers. Maar ook binnen de eigen muren zien we de kracht van een mix van verschillende mensen, leeftijd, geslacht en cultuur. Het draagt bij aan andere inzichten, zorgt voor vernieuwing, creativiteit en meer Kennis. Dit geeft een boost aan ons bedrijf.

 Het afgelopen jaar groeide het ROMYNOX-team en kwamen er regelmatig collega’s van verschillende achtergronden. Hanna woont 3 jaar in Nederland en verzorgt sinds begin dit jaar het proces rondom certificaten. In haar verhaal vertelt ze over haar stap om naar Nederland te komen en waarom ze koos om bij ROMYNOX te komen werken.

WAAR LIGGEN JE ROOTS EN WAT MAAKTE DAT JE NAAR NEDERLAND KWAM?

Ik kom uit Rydultowy, een kleine stad in het zuiden van Polen. Door de vele industrieën in Rydultowy is de luchtkwaliteit in het stookseizoen erg slecht. De Poolse regering voerde in de afgelopen jaren wel veel veranderingen door om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar ik moet eerlijk toegeven dat het wel een rol heeft gespeeld in mijn besluit om naar Nederland te verhuizen. Daarbij speelde mee dat mijn zusje al in Nederland woonde en ik haar ontzettend miste.

HOE BEVALT HET JE IN NEDERLAND EN WAT BEVALT JE JUIST NIET?

In Nederland krijg ik veel mogelijkheden om mij te ontwikkelen. Daarnaast hebben de mensen hier meer respect voor de natuur. En, wat ik erg leuk vind, er zijn veel meer fietspaden dan in Polen. Ik mis de rest van mijn familie wel en ik vind het jammer dat er hier in Nederland weinig bergen zijn.

HOE BEN JE BIJ ROMYNOX TERECHT GEKOMEN?

Ik heb een technische achtergrond die ik wil inzetten en verder verbreden. Bij het eerste bedrijf in Nederland waar ik werkte was dat niet mogelijk. Hierdoor besloot ik te zoeken naar een nieuwe functie, waar ik mijn technische achtergrond kon gebruiken. Bij het zien van de vacature technisch administratie medewerker van ROMYNOX op indeed, was ik meteen geïnteresseerd en besloot ik te solliciteren. Daarnaast was het een mooi bonus punt om te zien dat ROMYNOX ongeveer 400 meter van mijn huis was.

Nu ben ik bij ROMYNOX verantwoordelijk voor het leveren van de benodigde certificaten voor onze klanten, en ik zorg dat de administratie in het magazijn wordt bijgehouden.

EN WAT BRENG JE MEE VANUIT JOUW ACHTERGROND?

Poolse mensen staan over het algemeen bekend als betrouwbare en hardwerkende mensen. Voor mij persoonlijk zijn kwaliteit, focus en betrokkenheid belangrijk, die kan ik met mijn huidige werkzaamheden goed toepassen.

HOE VIND JIJ DAT ROMYNOX OMGAAT MET DE VERSCHILLENDE CULTUREN?

Mijn collega’s zijn erg geïnteresseerd in de Poolse cultuur, bij de lunch vragen ze altijd wat ik te eten heb en zijn verast hierdoor. Wij leren van elkaars cultuur, door bijvoorbeeld de verschillende vakantie tradities die er zijn. Daarnaast ben ik ook erg onder de indruk van de vele dialecten die de Nederlandse taal heeft voor z’n klein land. Ik vind het ook bijzonder hoe de collega’s elkaar benaderen, dat verschilt erg in hoe ik het gewend ben. Bij ROMYNOX zijn de collega’s altijd heel vriendelijk naar elkaar waardoor er een fijne sfeer hangt, een familiesfeer.

WAT VIND JE NOG LASTIG?

Onze stagiair, die ondersteunt bij het opstarten van de cleanroom, en ik zijn de enige die bij ROMYNOX de Nederlandse taal nog niet goed beheersen. Ik ben vorig jaar begonnen met het leren van Nederlands en zit nu op een A2 level. Het spreken is voor mij het moeilijkst. Ik probeer Nederlands te praten met mijn collega’s om het te leren, gelukkig praten zij langzaam en duidelijk waardoor ik het gesprek kan begrijpen. Wanneer ik het niet begrijp leggen zij het me in het Engels uit, erg flexibel dus.

HOE ZIE JIJ JE TOEKOMST IN NEDERLAND EN BIJ ROMYNOX?

Ten eerste vind ik Nederland een heel fijn land om in te wonen. Hier is de balans tussen bedrijfs- en privéleven duidelijk en stabiel. In dit land worden hardwerkende en ambitieuze mensen gewaardeerd ook ROMYNOX uit haar waardering naar haar collega’s. ROMYNOX maakt nu een stap naar een professionelere organisatie. Dat zie je ook aan het nieuwe pand wat we aan het bouwen zijn. Ik hoop daar mijn steentje aan bij te kunnen blijven dragen. In het nieuwe pand zullen nieuwe uitdagingen op ons staan te wachten waar we flexibel mee om zullen gaan.