ACADEMY

Veerveiligheid, breekplaat of gecombineerd; welke is het meest geschikt?

Veerveiligheid wordt over het algemeen vaker gebruikt dan een breekplaat. In veel situaties is dit omdat veerveiligheden al werden gebruikt in het proces of omdat men daar simpelweg bekender mee is. Breekplaten kom je minder vaak tegen en er zijn weinig mensen die deze optie überhaupt in overweging nemen, terwijl het een meer dan prima alternatief is. Ook gaat het vaak over een “of” (veerveiligheid of een breekplaat) oplossing, terwijl een combinatie van beiden ook ingezet kan worden. 

Er wordt genoeg over gedacht en besproken, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen en afwegingen? Om daar antwoord op te geven hebben we een aantal dingen voor je op een rijtje gezet. Bekijk de video voor meer informatie over de voordelen van een breekplaat en een combinatie van een veerveiligheid en een breekplaat. Daarnaast kan je hieronder wat meer info vinden over de verschillende opties. 

Veerveiligheid

Veerveiligheid is een type afsluiter die automatisch opent wanneer de druk in een proces een vooraf bepaalde druk overstijgt. Hierdoor kan er stoom, gas of een ander medium worden afgeblazen tot de druk weer op de voorgeschreven waarde daalt. Hierna daalt de afsluiter weer, maar moet deze wel opnieuw worden afgesteld. Nadat de veerveiligheid opnieuw is afgesteld kan het proces hervat worden. De druk kan op elke gewenste waarde ingesteld worden. 

ROMYNOX kan verschillende veerveiligheden leveren voor stoom, gas en vloeistof. Er zijn meerdere afwerkingen mogelijk voor de buitenzijde, waaronder gepolijst. De veerveiligheid dient verticaal geïnstalleerd te worden en moet regelmatig gecheckt worden. De kracht van de veer kan namelijk met de tijd afnemen, waardoor de opening in de afsluiter voortijdig kan ontstaan. 

Bekjik hier onze veerveilgheid. 

Breekplaat

Breekplaten zijn een alternatief voor veerveiligheden. Een breekplaat wordt op dezelfde plek als een veerveiligheid in het proces aangebracht. De breekplaat is op een bepaalde druk ingesteld. Overtreft de druk in het proces het vooraf bepaalde maximum, dan klapt de breekplaat open en kan de druk worden afgeblazen. Hierna kan de breekplaat snel vervangen worden en kan het proces weer worden hervat. 

ROMYNOX levert verschillende soorten breekplaten en kan daarnaast een detectiesysteem verzorgen. Deze geeft een signaal over de ontstaande overdruk aan de procesbeheerder. Het grote voordeel van een breekplaat ten opzichte van een veerveiligheid is dat deze altijd 100% afgesloten is en niet tussentijds getest hoeft te worden. Dit levert op de lange termijn tijd-en kostenbesparing op. 

Bekijk hier onze breekplaat.

 

Veerveiligheid gecombineerd met breekplaat

Het kan van meerwaarde zijn om een veerveiligheid én een breekplaat samen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het systeem is afgesloten na het breken van de breekplaat. Een detectie op de breekplaat geeft de procesbeheerder een signaal, en het proces kan snel worden gestopt zonder dat er gas of vloeistof kan ontsnappen. 

 

Veerveiligheid en breekplaat vergeleken

 Veerveiligheid Breekplaat Veerveiligheid + breekplaat 
Volledig dicht nee ja  ja 
Checken ja ja ja 
Onderhoud ja ja ja 
Verstelbaar ja nee nee 
Neemt ruimte in beslag ja Bijna geen ja 
Kans op vuilophoping ja nee nee 
Snel te vervangen nee ja ja 
Geschikt voor <0,5bar nee ja Negatief advies 

Meer weten over drukbeveiliging?

Heb je een vraag of wil je advies over de ideale drukbeveiliging voor jouw systeem? Neem dan contact op met onze veerveiligheid expert Wouter Eland of onze breekplaat specialist Sierk van der Veen.